Alles wat je moet weten over horlogeglas

Wanneer je op zoek bent naar een nieuw horloge, is het horlogeglas een van de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden. Dit glas beschermt niet alleen de wijzerplaat, maar draagt ook bij aan de esthetiek en duurzaamheid van het horloge. Maar welke soorten horlogeglas zijn er en wat zijn de voor- en nadelen van elk type? In deze blogpost duiken we dieper in de wereld van horlogeglazen en beantwoorden we al je vragen.


Verschillende soorten horlogeglas

Er zijn hoofdzakelijk drie soorten horlogeglas: mineraalglas, saffierglas en acrylglas. Elk type heeft zijn eigen unieke eigenschappen:

  • Mineraalglas: Dit is het meest voorkomende type horlogeglas. Het is harder dan acrylglas en daardoor minder gevoelig voor krassen. Echter, het is minder krasbestendig dan saffierglas.

  • Gehard mineraalglas: Dit is een type mineraalglas dat is behandeld met een warmtebehandelingsproces om de hardheid te vergroten en de krasbestendigheid te verbeteren.

  • Saffierglas: Dit type glas is het meest krasbestendig en wordt vaak gebruikt in high-end horloges. Het is gemaakt van synthetisch saffier, wat het bijna net zo hard maakt als diamant.

  • Synthetisch saffierglas: Dit is een goedkoper alternatief voor natuurlijk saffierglas. Het wordt geproduceerd door synthetische materialen te smelten en te vormen tot een harde, krasbestendige substantie.

  • Acrylglas: Ook bekend als plexiglas, is dit type glas minder krasbestendig maar wel breukbestendiger. Je kunt deze krassen vaak wel wegpolijsen met de Polywatch krasverwijderaar. Het is goedkoper te produceren en wordt vaak gebruikt in vintage horloges.

  • Hardlex: Dit is een door Seiko ontwikkeld gehard mineraalglas dat vergelijkbaar is met saffierglas qua hardheid en krasbestendigheid.

  • Synthetisch saffierglas: Dit is een goedkoper alternatief voor natuurlijk saffierglas. Het wordt geproduceerd door synthetische materialen te smelten en te vormen tot een harde, krasbestendige substantie.


Voordelen en nadelen van mineraalglas vs. saffierglas

Mineraalglas is betaalbaarder en biedt een goede balans tussen krasbestendigheid en breukbestendigheid. Saffierglas, aan de andere kant, is bijna onmogelijk te krassen, maar is duurder. De keuze tussen deze twee hangt af van je voorkeur voor duurzaamheid of krasbestendigheid.


Technologieën voor sterker horlogeglas

Fabrikanten hebben verschillende technologieën ontwikkeld om horlogeglas sterker en krasbestendiger te maken. Een populaire methode is het coaten van mineraalglas met een dunne laag saffier, waardoor het bijna dezelfde krasbestendigheid krijgt als puur saffierglas.


Het belang van krasbestendigheid

De krasbestendigheid van horlogeglas is cruciaal voor de algehele duurzaamheid van een horloge. Krassen kunnen niet alleen het uiterlijk van het horloge aantasten, maar ook de leesbaarheid van de tijd. Daarom is het kiezen van een horloge met een hoge krasbestendigheid een slimme investering.


Onderhoud van je horlogeglas

Om je horlogeglas in topconditie te houden, is regelmatig onderhoud belangrijk. Gebruik een zachte, droge doek om het glas schoon te maken en vermijd het gebruik van chemische reinigingsmiddelen die het glas kunnen beschadigen.


Kies het juiste horlogeglas voor jouw levensstijl

De keuze van het horlogeglas moet aansluiten bij je levensstijl. Ben je vaak buiten en actief bezig? Dan is een horloge met saffierglas wellicht de beste keuze. Geef je de voorkeur aan een vintage look? Dan is acrylglas misschien meer iets voor jou.


Jouw horloge, jouw keuze

Bij het kiezen van een nieuw horloge is het belangrijk om na te denken over het type horlogeglas. Of je nu gaat voor de krasbestendigheid van saffierglas, de betaalbaarheid van mineraalglas, of de breukbestendigheid van acrylglas, zorg ervoor dat je een keuze maakt die past bij jouw behoeften en levensstijl. Ontdek ons uitgebreide assortiment horloges en vind het perfecte horloge dat aan al jouw eisen voldoet.